Mamamini geeft 50.000 euro aan Groningse goede doelen

Mamamini Kringloopwinkels is jarig en keert 50.000 euro uit aan 22 maatschappelijke organisaties in en om Groningen. Op maandag 19 mei 2014 vindt de uitreiking plaats. Vanuit het Mamamini Fonds wordt jaarlijks geld uitgekeerd, maar 50.000 euro is ook voor Mamamini een exceptioneel hoog bedrag.

 

Weinig spullen

Onlangs was Mamamini nog in het nieuws vanwege het teruggelopen aanbod van spullen. Directeur Jelle Holtkamp vertelt: “Dit probleem is natuurlijk niet in een paar weken opgelost, maar over de omzet van de afgelopen tijd zijn we zeker niet ontevreden. Ook merken we dat door de extra publiciteit mensen worden gemobiliseerd. In de afgelopen weken werden er steeds meer spullen binnengebracht. Dit moeten we nu proberen vast te houden. Ook zijn we links en rechts kosten aan het besparen. Al met al kijken we heel positief naar de toekomst en durven we het aan om dit jaar extra veel geld weg te geven. Het is tenslotte ook ons jubileumjaar!”

De Mamamini Fondscommissie 2014
De Mamamini Fondscommissie 2014

Een echte verantwoordelijkheid

Mamamini merkt dat de maatschappelijke organisaties in en om Groningen de financiële steun goed kunnen gebruiken. Subsidies lopen terug of worden zelfs helemaal stopgezet, en dat terwijl het aantal cliënten bij maatschappelijke organisaties – noem bijvoorbeeld De Voedselbank – in tijden van crisis alleen maar toeneemt. Holtkamp hierover: “De rol van het Mamamini Fonds wordt steeds belangrijker. Sommige projecten van organisaties zijn echt volledig afhankelijk van onze financiële bijdrage. We zien het Mamamini Fonds dan ook niet als een leuk spaarpotje waar wat cadeautjes uit mogen worden weggegeven. Het is meer en meer een echte verantwoordelijkheid geworden die we binnen Groningen mogen dragen.”

 

Fondscommissie

Een speciaal opgerichte commissie binnen Mamamini heeft in de afgelopen maanden een keuze moeten maken uit zo'n 60 aanvragen. Directeur Jelle Holtkamp - tevens voorzitter van de Fondscommissie – vindt dit een spannend proces: “Ieder commissielid heeft te kampen met vele dilemma's. Je wordt eigenlijk continu voor het blok gezet. Je moet een keuze maken uit goede doelen en goede doelen. En goede doelen doen allemaal goed werk, daarom is het erg moeilijk kiezen. Bij elk commissielid komt er naast gezond verstand uiteindeljik ook veel onderbuikgevoel bij kijken.” Uiteindelijk wordt de keuze altijd bepaald met meerderheid van stemmen. Dit jaar bestond de commisie uit 11 betrokken personen, waarvan de meerderheid vrijwilliger is bij Mamamini.

 

Over Mamamini

Mamamini is een stichting zonder winstoogmerk. Het bedrijf zet gedoneerde spullen om in geld en besteedt deze opbrengst aan het bereiken van haar 3 doelstellingen: de 3 M's van Mamamini. Het uitkeren van geld aan maatschappelijke organisaties is hier één van. Het zelfstandige Mamamini ontvangt geen subsidies en is volledig afhankelijk van gedoneerde spullen. Zonder particuliere spullen houdt bij Mamamini alles op. Mamamini werd in 1989 opgericht en bestaat dit jaar 25 jaar.

De 'winnende' organisaties Mamamini Fonds 2014

Activiteitencommissie Hoogezand-Sappemeer

Anoiksis – regioafdeling Groningen

Stichting Coach4You Groningen

Stichting Doedertoe

Stichting Exploitatie Gasthuis Groningen

Gehandicapten Sportclub Groningen (GSG)

Stichting Goed Bezig in Groningen

Stichting Inlia

IVN Noord-Groningen

Stichting Jeugdsportfonds Groningen

JMZ Humanitas

Stichting Het Juridisch Spreekuur

Stichting Ilmarinen

Stichting Het Kopland – Damsterdiephuis

Stichting Het Kopland

Stichting het Mosterdzaad

Vereniging Open hof

Stichting Present Hoogezand-Sappemeer

Stichting Renske's Hearts of Gold

Stichting Sociale Huisdierenzorg Noord Nederland

Tafeltennisvereniging Vinkhuizen

Voedselbank Stad Groningen